Motigt i juni

Juni månad blev generellt en månad med motgångar för portföljerna. Alla portföljer ner mellan 4% till drygt 6% och det svider förstås. Marknaden vände ner med en indexnergång på ca 2% som drog med sig portföljerna samtidigt som en en del enskilda aktier gick ner rejält. Alla investeringar i aktiemarknaden har element av slumpmässig fördelning och denna månad fick vi känna av detta. Att några enskilda aktier går ibland dåligt men denna månad var det fler än ”normalt” som gick kraftigt ner.

Våra portföljer består som bekant av 20 aktier fördelade inom olika branscher för att sprida riskerna och inte tyngas ner om någon enskild aktie går dåligt. Denna strategi för riskfördelning har historiskt visat sig fungera bra sett över längre perioder, men den ger förstås inget 100%-igt skydd mot att aldrig drabbas av enstaka dåliga månader. Enda sättet att få ett 100%-igt skydd mot nergång är att stå vid sidolinjen med 0% investerat i aktiemarknaden, men det känns ju inte heller så lockande.

Sett i ett längre perspektiv har portföljerna 2,3,4 avkastat drygt 50% på 18 månader, samtidigt har index under samma period avancerat ca 14%. Det är en utveckling som jag anser vara tillfredställande.

För portfölj 6 (som lanserades 1/1-17) har utveckligen, trots juni månads nergång, varit god. Under första halvåret avkastade portföljen 15% medan index gick upp 7,9%; nästan dubbelt så bra som index alltså.

Halvårsskiftet markerar också ombalansering av portföljerna 2, 4 & 6 och betalande medlemmar har fått ut mail med de nya portföljerna. Siten kommer att uppdateras inom de närmsta dagarna med de nya portföljerna.

Lycka till i marknaden

/Daniel