Aktieportföljer nu med stopp-loss skydd
Från och med sommaren 2017 visas avkastningen på portföljerna med olika stopp-loss skydd. I samband med marknadsjusteringen under sommaren 2017 blev det aktuellt att se över hur stopp-loss skulle kunna appliceras på portföljerna.
En generellt viktig fråga är på vilken nivå stopp-loss skyddet skall läggas. Samtidigt som stopp-loss skyddar mot ytterligare nergång, hindrar en utlöst stopp-loss också en eventuell återhämtning. Därför känns det viktigt att välja rätt nivå.

Portfölj med 4 olika stopp-loss nivåer

Månadsutveckling för portfölj med olika stopp-loss nivåer
Vår approach är att visa avkastningen med 4 olika stopp-loss nivåer: 5%, 10%, 15% och 20%. Stopp-loss sätts utifrån startkursen när en period börjar och löper under hela perioden. Om en aktie når någon av dessa nivåer löses den ut och förlusten låses till stopp-loss nivån. När portföljen balanseras om säljs alla återstående aktier och hela beloppet sätts i ny portfölj. Stopp-lossen nollställs till den nya periodens startkurs.
I respektive portfölj ser medlemmar aktuella portföljer samt även om stopp-loss har löst ut eller ej. I bilden nedan ser vi en aktie som har löst ut på -5% men som därefter har återhämtat sig. Detta visar på den dubbla natur som stopp-loss har, den skyddar mot ytterligare nergång, men är lika effektiv att förhindra återhämtning.

Tabell med innehav och stopp-loss status
Vi har 4 nivåer på stopp-loss för att visualisera för dig som medlem hur avkastningen påverkas av stopp-loss. Allt för att du skall kunna fatta informerade beslut om du ska använda stopp-loss för att skydda din portfölj och i så fall vilken nivå som kan vara lämpligt.
Lycka till på marknaden
/Daniel
En fråga. Kör du själv med eller utan stop-loss? Om du använder SL, vilken nivå har du lagt dig på?
Bra fråga. Kör med ”manuell” stopp loss på ca 10-15% sedan i somras. Ser fram mot att utvärdera hur mycket de olika stopp-loss-nivåerna gör på avkastningen.
Tror att portföljer med täta ombalanseringar gör sig bäst med SL på 5-10% medan portföljer som balanseras om mer sällan bör ha SL på 15-20%. Utvecklingen får avgöra vilka kombinationer som genererar bäst avkastning.
Låter vettigt, tack för svar!
Kul att utbyta tankar; ser fram mot att se hur utfallet blir med SL och vilken nivå som funkar bäst.
Ja kul att resonera lite.
En annan fundering som jag har. Du har valt 20 aktier i vardera portfölj (förutom OMXS-portföljerna), varför just detta antal? Har du även testat 10 st och 15 st? 20 blir lite många att byta kan jag tycka men det kanske ger bäst avkastning?
Det är helt och hållet en fråga om riskhantering och aktieportföljens bredd. Jag ville ha med de bästa aktierna från alla större branscher och samtidigt ha tillräckligt god riskspridning. Då blev 20 aktier ett lämpligt antal. Har inte testat med färre antal i portföljerna.
Ok, tack för svar.